#2962055
16 Jan 21
Upisao sam fakultet, ali nisam siguran da li sam spreman za njega. Osećam se tako bedno, kao neki parazit, jer moji roditelji su za sve platili, i ja ne moram da radim ništa sem da učim, ali jednostavno ne mogu. Ne znam šta me je spopalo, ali iz nekog razloga nisam motivisan da išta radim. Bio odličan u osnovnoj i srednjoj, a ovde samo padam kolokvijume, i skoro sigurno ću pasti ispite. Nemam nikoga kome bi mogao da se obratim, pa došao ovde. 
1117
73
53
share
odobravam
osuđujem
Anonimus:
16 Jan 21
Ne mozes da ucis jer si prestravljen od novog okruzenja, od neuspeha, od toga da ces razocarati svoje roditelje, porodicu, sebe, da ces biti neuspeh. Eto to je. A ja sam ovde da ti kazem da manje tripujes, da je sasvim normalno da si kao brucos izgubljen u svemiru ali da ce isto sve to proci i da ces biti okej. Uvek ima jos rokova, a januarski je tek poceo. Polako sine.
Anonimus:
16 Jan 21
Prekini se samosazaljevati, uci i vidi do kraja godine ima li smisla nastaviti. Svi smo imali periode na milimetar od odustajanja.
Student:
22 Jan 21
@sara kod nas na poljoprivrednom u NS imaš od prilike 9 (jedan mesečno) +5dodatnih oktobara što mu dođe 14-15 godisnje kako kad im treba para 😂
Sara:
21 Jan 21
Može li mi neko reći koliko rokova ima na fakultetima
Anonimus:
21 Jan 21
Ne znam kako da podnesem nepravdu na fakultetu. Boli me to.
Студент:
21 Jan 21
Ниси студент док не паднеш испит положиш испит и обалиш колегиницу
Anonimus:
21 Jan 21
Isto.Bila sam 5.0 u osnovnoj i srednjoj,upisala faks,i nisam mogla da se sastavim.Nisam mogla da se natjeram za knjigu, dobila sve minuse sto se mogu dobiti,kolokvirala za potpise,i pala prvu godinu. Posle toga sam se sabrala, i evo zavrsavam sad medicinu. Moja 2 druga su prolazila isto sto i ja,jedan se sabrao u maju te godine,tad prvi put uzeo knjigu i dao godinu(nisi zakasnio),drugi se prebacio na ftn i kaze da mu je to naj odluka u zivotu.Sve je moguce,razmisli samo sta zelis i polako
Anonimus:
21 Jan 21
Od kada mi se rodilo dete imam utisak da nikog, osim njega, ne volim više na svetu. Kao da se sva moja ljubav preusmerila na to malecko biće. Jedva čekam drugo dete. Pitam se kakav je oseća kad se tolika ljubav duplira.
Anonimus:
20 Jan 21
Isto mi se desilo. Bila sam 5.0 i najbolja učenica i u osnovnoj i srednjoj medicinskoj koja nije ni malo lagana i otisla na fax na koji su me roditelji natjerali. Polozila sam sve osim ispita za uvjet koji sam namjerno pala da se izvucem. Ako vec nemas motivaciju za to, promijeni fax ili se bavi necim drugim u zivotu sto ce ti ici i za sto ces imati volju. Zdravlje je najvažnije.
Razmisli i donesi odluku:
20 Jan 21
Vidi, da li je taj fakultet pravac u kom zelis da ideš u životu, ako jest jbg, skupi muda, lagano kreni I probaj na disciplinu, ako si upisao samo da bi ispoštovao roditelje, onda imas dve mogućnosti, prva je da ćutiš i izvučeš kako znaš i umeš, to ti je opcija ako zelis da ostaneš kod roditelja, ili uzmi život u svoje ruke, nadji neki posao, osam ostali se od roditelja, rastereti ih a h pozadini guraj sta voliš i u stvari zelis. Mozda posrnes u oba slučaja, ali možda i uspeš.
Ja:
20 Jan 21
Prepao si se, upao si u novu rutinu posle dvanaest godina jednog te istog. Daj sebi fore za adaptaciju, pa ako prva godina ne prođe kako bi voleo, promeni fakultet. Ako ni na drugom ne budeš zadovoljan, zaposli se negde. Ali nemoj da imaš prazan hod, to uništava motivaciju. Srećno.
Anonimus:
19 Jan 21
Gotovo sam sigurna da si upisao fakultet koji ti nije zanimljiv i koji nije za tebe. Istu stvar sam i sama prošla. Kada sam upisala drugi fakultet preporodila sam se i tamo bila iznad prosjeka.
Ja:
18 Jan 21
Imat ces kada žalit zbog neućenja!
Anonimus:
18 Jan 21
Podrska, zelim ti da uspes. Jos si mlad i ako su roditelji pristali da te skoluju nemoj da se osecas kao parazit.
Anonimus:
18 Jan 21
Da ti maznem jednu vaspitnu ucio bi znas kako, nezahvalno deriste
Bojana:
18 Jan 21
Opusti se za početak. Budi srećan što roditelji mogu da ti priušte to, mnogo teže bi ti bilo da si morao sam sebi da platiš školarinu, a veruj mi da je to danas teško. Kao neko ko je morao da napusti fakultet zbog posla moj savet ti je da učiš za tvoje bolje sutra, za tvoje želje i snove koje želiš da ostvariš. Ja nisam imala priliku za to i sad vidim da sam sa srednjom školom jedna velika nula. Veruj u sebe i samo napred.
Brucoš:
18 Jan 21
Stari ne boj se ništa, nema potrebe za tim, ja sam poslije srednje počeo radit jer su se moji rastali, brat je još išao u srednju i mama nije sve mogla sama plaćati, nakon 4 godine teške depresije, drogiranja i opijanja odlučim ipak upisat fakultet i još nisam dobio manje od 4, nađi si motivaciju (buduća plaća, stan, auto...) i reci sam sebi da ti to možeš, a i što su drugi pametniji od tebe? Vjeruj mi da nisu...
Anonimus:
18 Jan 21
Stoka sa drzavnog u komentarima
Anonimus:
18 Jan 21
Mođeš ti da radiš šta god hoćeš, nećeš ništa propustiti pametno na fakultetu, žnj znanje ceš steći ni toliko a diplomu okači mačku o rep posle.. jedino pametno na njemu su te studnetske organizacije.
Anonimus:
18 Jan 21
Ja sam radila i studirala, vise od pola place mi je bila mjesecna rata za faks. Da vidis motivacije kad ga sam placas...
Jesam nisam :
18 Jan 21
Ne brini, to će sve proći kad kreneš da daješ ispite. I ja sam htela da se ispiše sa prve godine fakulteta a sada završavam četvrtu.
Anonimus:
18 Jan 21
Zanima li te doista faks koji si upisao?
Anonimus8:
18 Jan 21
Da te utjesim, prosao sam kroz isto i razmisljao isto kao i ti. Prvu godinu sam bio totalno izgubljen i da stvar bude gora, upisao sam smjer o kojem nisam imao gotovo nikakvog pojma. Sve mi je bilo strano, popadao prve kolokvije, a na predavanjima nisam vecinu tog skontao. Tek kada sam se pribrao i poceo ne davati toliki znacaj svemu, sve se okrenulo. Ucio sam jedan po jedan predmet i razmisljao na nacin da dajem sve od sebe pa kako bude. Samo hrabro i polako, bit ce sve uredu
Anonimus:
18 Jan 21
Druga sam godina fakulteta, prvu godinu sam u roku ocistila, bez problema. Trudila se da imam dobar prosjek da bih presla na budzet i uspjela sam. Postavi sebi neki cilj i cvrsto vjeruj u njega i vjerujem da ce ti lakse ici. Moj ti je savjet da ne vrsis ogroman pritisak na sebe, vec samo da probas prepoznati u kojem periodu dana si najproduktivniji. Sretno.🍀
Anonimus:
18 Jan 21
Ja sam isto prva godina fakulteta i upisala sam fakultet koji volim. Ali na pocetku semestra sam stalno plakala jer me je obuzeo strah sta ako ne uspijem sta ako padnem sta ako razocaram roditelje i mislila sam da to meni ne ide i nije za mene iako je to ono sto zelim. Medjutim, kada sam popricala sa roditeljima u vezi toga, oni su bili moja puna podrska i sada mi puno bolje ide jer sam skinula ogroman teret s ledja koji sam fakticki sama sebi nametnula. Savjetujem ti isto, pricaj sa roditeljima
🙂:
18 Jan 21
Kamo lepe sreće da mogu detetu sve da platim da ona uči. I da odustane, ja sam ispunila roditeljski zadatak. Nece ti roditelji nista zameriti.
Anonimus:
18 Jan 21
Brate meni se taj osjecaj javio na trecoj godini. Nadi si neku zanimaciju, pocni radit ili kreni u teretanu, bilo sto. Popuni si raspored da si organiziras dan, pa kad dode vrijeme za ucenje imat ces vise volje za ucenje, pa makar samo 3 sata na dan.
Anonimus:
18 Jan 21
Ja sam bio isto takav. Celu godinu sam potrosio na drzavnom ekonomskom, nisam dao ni jedan ispit i nisam video nikakvu buducnost. Sve dok roditelji nisu odlucili da me upisu na privatni fakultet. Sad mi je mnogo lakse, ma novi zivot bukvalno sam progledao. Upisi privatni isto ce da te izadje kao i na drzavnom s obzirom da neces naredne godine upisati na budzet nego na samofinansiranje. Cena je ista a privatni je mnogo laksi cak i bolji jer je gradivo napredno i uci se po zapadnom sistemu.
Anonimus:
18 Jan 21
Smanji travu
T.:
18 Jan 21
Ako nemaš motivacije za Fax, pokušaj raditi ili upisati se na nešto drugo sto te možda vise zanima. Bolje tako nego zavlačiti i sebe i roditelje. Sretno🙃
Anonimus:
18 Jan 21
razumijem te, ja sam isto tako bila prestrasena i pogubljena, mogu misliti kako je sad tebi usred ove situacije pogotovo ako imas online predavanja. moj topao savjet ti je da izdrzis do kraja 1. godine i onda odlucis zelis li nastaviti ili ne, ja bih najrađe da sam odustala ali bilo me strah osude okoline a sad pri kraju mi je glupo odustati pa guram jer se mora. mlad si, cijeli zivot je pred tobom, imas vremena jos odluciti cime se zelis baviti.
Njanja:
18 Jan 21
Ako na nekom putu osjecas nelagodu, to nije tvoj put...u prevodu ako nešto radiš a nije ti ugodno to nije za tebe.To vazi i za posao i za ljubav i za prijateljstva
a:
18 Jan 21
Ovo mi zvuci kao fakultet matematike 🤣 Eeeee brale... i meni je tako bilo. Ostavila sam ga 2 godine, vratila se i krenulo mi je. Nebrini, ti sto si bio odličan do sada ništa ne znaci. Treba nekad dobiti neku dostancu od stvari da bi ih razumeo :D
Anonimus:
17 Jan 21
Nije to ništa novo, većina nas se osećala tako.. Ja sam se skoro 2 godine preispitivala, a evo uskoro postajem doktor nauka.
Anonimus:
16 Jan 21
Nikakav psiholog.Neki ljudi nisu prosli to,pa bubaju.Ta situacija u kojoj si je prosijecna situacija svakog studenta.Prva godina je jedna od tezih jer je sve novo,a nece svaki profesor biti milostiv.Ako ti je obitelj normalna,nema potrebe da si toliki presing stvaras.Vjeruj mi.Ne overtinkaj bezveze.Na 1.god sam svaki kolokvij pala,a ispite sam redovno polozila.
Anonimus:
16 Jan 21
Ne zavrsavaju fakultet pametni nego uporni.Ako sebi kazes da to moras poloziti i zavrsiti faks onda ce tako i biti. Ukoliko to nije ono sto zelis prebaci sa na neki drugi smer koji volis.
Anonimus:
16 Jan 21
Sutni se nogom u guzicu i kreni raditi. Krivnja te pojela i svi strahovi ce ti se ostvariti zato sto si si dopustio da te obuzme. Rijesi prvu, drugu godinu, onda pocni raditi sa srane kao student. Mnogi to rade, ne znam zasto ne bi mogao i ti. Trgni se.
Anonimus:
16 Jan 21
Kod mene je identičan slučaj. Ja sam napustio, kad sam vidio da me uopšte ne zanima. Šta ću? Mrzilo me da učim, a nisam htio da si kidam živce i fino sam napustio. Sad imam posao, hvala Bogu.
Anonimus:
16 Jan 21
Kljuc je u otvorenom razgovoru sa roditeljima. Ako ne osecas da imas slobodu da im se obratis nego tripujes od njih, onda to nisu roditelji nego gonici robova.
Anonimus:
16 Jan 21
Ako niste za ucenje, trazite posao. Za jednostavne tjelesne poslove ne trazi se visoko skolovanje. Cim nadjete posao dizite ruke od daljeg skolovanja. Za te poslove pocinju da uvode strojeve, robote. Jeftiniji su od covjeka, lakse se njima upravlja, nisu zahtjevni i ne traze bolje uvjete rada. Pozurite da se zaposlite dok strojevi ne preuzmu sredstva rada u svoje ruke.
Cpbuja:
16 Jan 21
Imas druze, obrati se roditeljima...
Anonimus:
16 Jan 21
samo smireno, nemoj previse da razmisljas i sto je najbitnije- organizuj svoje vreme, sve se da poloziti uz malo truda🙂 ps. ima rokova, ne moras sve iz prve poloziti, to je uvek uteha😄
Anonimna:
16 Jan 21
Ako si u Novom Sadu ostavi imejl pa ću ti vrlo rado pomoći, dati neki savet. Svi smo mi bili jednom kao ti
Support :
16 Jan 21
Svi su se tako osećali na početku, jednostavno drugačiji je način i učenja i predavanja i polaganja nego u školama... Ne odustaj, uči što više, probaj da se fokusiraš na predstojećim semestar, da skupljaš poene itd.❤️❤️
Anonimus:
16 Jan 21
kako god ne gubi godine, bolje radi bilo sta dok se smislis nego da zabodes i duze vreme ne znas sta ces od sebe
Anonimus:
16 Jan 21
Ako ne mozes, ostavi ga i radi. Posle godinu dana ces moci ili se vise neces vracati na fakultet. Musko si i ne moze : "ne da mi se"'- stil. Ja sam se bila razbolela tesko i uprkos tome mi se "dalo", a znala sam da se time ni necu baviti u zivotu. Uglavnom, da sedis i da ti se "ne da" , to ne moze, bilo opravdano ili neopravdano, tako ne sme u zivotu. Imam 40 g., i da sam ti majka ovako bih te savetovala. Dakle, radi ili uci.
Anz:
16 Jan 21
Napaceni student! Ljudi imaju vece probleme od tvog, get a life
Seljacina:
16 Jan 21
Brate,bio sam u slicnoj situaciji i jedino sto me je potaklo da ucim je da svoje roditelje ucinim sretnim i zadovoljnim jer su se dosta trudili zbog mene, izdrzi stegni zuBOVE i sretno
Anonimus:
16 Jan 21
radi nešto drugo, psihički se rastereti od toga pa vidi šta ces
Anonimus:
16 Jan 21
Mozes pasti sve kolokvijujme i dati sve ispite. To nema pravila. Srecno🤗
Anonimus:
16 Jan 21
Idi kod psihologa. Oni su obuceni za takve probleme.
Ostavi komentar