#3154523
28 Apr 24
Teško se nosim s činjenicom da mi je dijete lošije uči. Stvarno ne znam na koga ja takav. Kako je moguće da mu toliko puno treba da nauči najjednostavnije stvari. On kao da ne razumije pročitano. Nekoncentriran. Muka živa iz dana u dan. Ne znam tko se od nas dvoje više muči. Živci su mi na izmaku. Sjetim se samo djece iz razreda koja su u u vrijeme kad sam ja imala petice imali dvojke i trojke i moje zablude da ta djeca kući ne uče.. Užasavam se da je ta tortura kad te netko ispituje a ti pojma nemaš sad na mom djetetu koje uči bukvalno po čitave dane. Kako da ga pustim da dobiva loše ocjene? A ovako učiti stalno s njime nema smisla nikakvoga. Učimo redovno, svaki dan. I ponavljamo pred ispite i ispitivanja i opet maksimalna ocjena 3-4. To možda nekome ne zvuči kao loš prosjek, ali kad se uzme u obzir poplava odlikaša i uloženi trud, nije dovoljno dobro.
156
206
65
share
odobravam
osuđujem
Anonimno:
28 Apr 24
Griješite. I to opasno. Činite štetu djetetu. Dijete je kapacitet koje jest i to morate prihvatiti. Ne, 3 i 4 nisu loše ocjene. Loše je neraditi i biti neodgovoran. Uspješan čovjek se mjeri radom i dobrotom, a ne ocjenama. Dijete trebate hvaliti za rad i trud. Da stekne samopouzdanje. Što se kapaciteta tiče, za to je kasno. To kreće od prehrane u trudnoći do rada s djetetom prije škole. Koliko ga vi razvijete, toliko će kasnije moći. Žao mi je vašeg djeteta.
bm:
28 Apr 24
Razgovarajte s nekim strucnim. Moguce da je rijec o disleksiji ili nekoj drugoj poteskoci u ucenju. A mozda i nema nikakav problem, mozda je 3-4 jednostavno njegov maksimum. I to je okej, ne treba ga tjerati a pogotovo ne usporedjivati s drugima. Ne mogu svi biti odlikasi.
Anonimus:
04 May 24
S obzirom na pravopis i rečenični sklop,teško mi da povjerujem da si bila neki "odlikaš"
Anonimus:
29 Apr 24
moj sin ima 21g. i toliko mrzi učenje da izgleda nikad nece polagati vozacki,ako mene pitate idiot na kvadrat,ali briga me,radi ima svoju platu pa neka zivi kako hoce
Anonimus:
29 Apr 24
To je veoma individualno. Najbitnije je da prepoznas njegove sposobnosti i da ga usmeris ka tome. Moj brat se mnogo mucio u osnovnoj. Srednju je zavrsio privatnu i to vanredno (bukvalno nista nije naucio). Sada je sef racunovodstva. Tu se pronasao i nije mu tesko da uci uz posao. Brzo je savladao sve i napredovao. Po njemu - tesko mu je da uci nesto cemu ne vidi nikakvu svrhu. Ja sa druge strane mogu da nabubam deklaraciju na kineskom - nismo svi isti
Kika 2/2 :
29 Apr 24
nisu trosili previse na sve predmete vec su ucili ono sto ih zanima i kasnije se usmerili na neku struku gde su dobri
Kika 1/2:
29 Apr 24
I ja sam bila takva slicna, s razlikom sto sam imala 5ice. Ali jako sam se namucila i mnogo vise truda i vremena ulozila u odnosu na druge odlikase. Na kraju se ispostavilo da imam poremecaj paznje i da sam zavrsila sam psihickim i fizickim zdravljem narusenim zbog opsednutosti ocenama. Na poslu vas niko ne pita za prosek u skoli, dakle uzaludan trud. Nemojte stvarati veliki pritisak svom detetu na kraju ce samo da zamrzi skolu a vama da zamera. P.s. trojkasi su sada uspesniji od mene jer se ni
Anca:
29 Apr 24
Možda je dete talentovano za druge stvari, npr za muziku, sport, umetnost. Možda ume da pravi nešto, tipa rad sa drvetom. Možda je talentovan za fotografiju, film... nije sve u tradicionalnom znanju koje se stiče u školi. Ja bih proverila šta njega zanima i u čemu je dobar, i na to bih se fokusirala.
Ccxc:
29 Apr 24
Kao sto drugi kazu, definitivno popricajte sa strucnjakom. Moze biti diskalkulija. Moze biti da dete jednostavno nije za akademskih tip ucenja kao sto biste vi hteli (moj brat I sestra su bili uzasni u osnovnoj skoli, a oboje su prepametni, samo su veliki kreativci I drugacije razmisljaju). Treca opcija je da ste ga vi toliko izmorili ucenjem po celi dan I naplasili, da cete napraviti mentalnu stetu ili anksioznost detetu. Proverite. Ima bitnijih stvari od ocena, a to je briga o detetu
Pukov:
29 Apr 24
Mozda je prosto nisko inteligentan. Tu nema pomoći, osim da se naviknete. Tako je, kako je.
Anonimus:
29 Apr 24
3 i 4 su dobre ocene. Nastavnik sam i mogu vam reci da su ocene potpuno nebitne, a sto se tice toga kako ko uci, bolje ide vazdusnim znacima horoskopa i devicama, losije skorpijama, bikovima i slicnim. Znaci od takvih stvari zavisi, a sa kasnijim uspehom u zivotu nema apsolutno nikakve veze.
Anonimus:
29 Apr 24
Ja i muz smo doktori znanosti, curica prepametna, al mali...molila sam Boga da ga ne posalju u specijalnu. Malo se uozbiljio, nije toliko ni loš. I bit cu sretna da izraste u dobrog i čestitog čovjeka koji svojim radom može prehraniti obitelj. Nek bude zanatlija, ja cu biti najponosnija na svijetu.
Anonimus:
28 Apr 24
E svasta. A reci mi, jel tebi nesto znace u zivotu te petice iz oanovne/srednje skole? Razumem da zelis da ti je dete dobar djak i trudis se da tako bude, ali na silu ne moze.
Anonimus:
28 Apr 24
Da li su ocene garancija za uspeh?
Anonimus:
28 Apr 24
Bila sam dosta losa u osnovnoj skoli. Inace mi jako puno treba da naucim, slabo pamtim. Isla sam u tesku srednju skolu, prvi put sam prosla sa 5 u 4 srednjem. I citava srednja je bila lijepa cetvorka. Bas sam bila ponosna ali se meni napravio klik samoj u glavi i trudila sam se sve vise i vise. Roditelji me nikad nisu silili. Nakon toga sam i faks zavrsila. Djecu ne treba siliti ako je to njihov trenutni maximum. Nije da pada razred pobogu, to bi vec bilo zabrinjavajuce.
Anonimus:
28 Apr 24
Ajde popusti dijete,pricaj s djetetom. Znate li vi kakve su danasnje skole,sta sve jadna djeca trpe... pruzi djetetu podrsku,kao da je vazna ocjena...
Crazy :
28 Apr 24
Ti si bûɗała!! Mučiš dete. Prvo, naše obrazovanje je kao iz Drugog sv. Rata i uči se mnogo loše, deca trebaju kroz igru i na šaljiv način učiti, A NE PO CEO DAN KAO U LOGORU. SPASI DETE SEBE I UPIŠI KAO U NEKU ŠKOLICU UČENJA ILI PLATI PRIVATNO NASTAVNIKA JER MUČIŠ jadno DETE!!!
Anonimus:
28 Apr 24
Pa ništa što pre idi svađaj se sa profesorima da ima lažne petice
Anonimus:
28 Apr 24
to su praktičnije osobe koje bolje prolaze osim ako nemaju ovakve roditelje da ih unište
Anonimus:
28 Apr 24
Ne mora da bude odlikas glavno da nikome ne smeta. Pazite samo na to. Naj bitnije je da nikom ne smeta. Cinjenice. Mislim, citam ove komentare, do kojeg ste zakljucka vi dosli?
Anonimus:
28 Apr 24
Sad kad gledam nas iz osnovne, nema pravila tko ima bolji posao, neki odlikaši su ne zaposleni ili rade za minimalac, a neki najlošiji učenici zarađuju od prosjeka. Uglavnom svi odlikaši zarađuju prosječno ili ispodprosječno, osim jednog učenika. Ostali su mix svega i svačega.
bivši prosvetni radnik:
28 Apr 24
Da li ste vodili dete kod psihologa na testiranje pre polaska u prvi razred? Znam da niste. Ne znam šta je, ima bar neke 3 mogućnosti. Ovako se manifestuje i jedan oblik poremećaja pažnje (dete je mirno, ali odsutno, ne može da obradi, niti da zapamti informaciju) - indijski filozof Đ.K. je to imao u detinjstvu i svi mislili da je glup. Vodi ga kod psihologa makar i sad, bar da se vidi šta je.
neko iz mase:
28 Apr 24
Loše su metode učenja. Nađite kanal na YT "Školska misao" vodi ga Marija Vlahović. Tamo ima saveta za sve što se tiče učenja. Srećno.
Anonimus:
28 Apr 24
Budite strpljivi,moja cerka u prva dva razreda je bila bas takva toliko mi je vremena i truda trebalo a jos je bila i Korona i Home Schooling.. Budite uporni,nagradjujte,dajte mu sa necim podsticaj,bice sve ok..
T:
28 Apr 24
Ajme ljudi, kao da je smak svijeta dobiti 3 ili 4. Pa zar je samo 5 dobra ocjena?
Anonimus:
28 Apr 24
3 i 4 su dobre ocene, pokazuju trud. Budite podrška, čitajte zajedno gradivo, dajte mu lep primer kako da povezuje naučene stvari. Lekcije se lakše nauče kad se u kratkim rečenicama izdvoji najbitnije, neka koristi boje markere, napravi crtež uz to. Obavezno, posle učenja izađite napolje, dete treba boravak u prirodi, da trči sa loptom, šeta, igra se napolju-dobro je za razvoj i odmor mozga. Zdrava ishrana i voda, ne sokovi.
Kompleksiiiii:
28 Apr 24
Ja bih te posavetovala da ideš kod psihologa da lečiš svoje komplekse. Fokus ti je na tuđoj deci a ne na tvom i ne mariš za detetova osećanja. Ne uči ga da se poredi sa drugima, nego da bude sebi dobar. Najgora vrsta majki su te koje ne prihvataju svoje dete samo zato što ne mogu ke*ati pred drugim mama, odvratna si. Moja bila vrlodobra, jedina u generaciji završila fakultet u roku i zahvalna mi je što je nisam prisiljavala da uči preko svojih mogućnosti. Baš si jadna
Anonimus:
28 Apr 24
Obavezno smanjiti telefon ukoliko ga koristi.. Skrolanje uništi mozak i koncentraciju i odraslima, kamoli deci.. Mada ima i do načina života, ishrane, bukvalno sve igra ulogu. Jer očigledno je da je do lošeg fokusa, "zamagljenosti" mozga kako kažu.. Jer i da dete nije pametno, od tolikog učenja i ponavljanja bi nabubalo ako ništa, tako da mislim da nije do toga.
Lale:
28 Apr 24
Evo i ja sam takva. Sada studiram na fakultetu. :) postepeno ali ide kako ide. Ako te to toliko nervira onda ti savjetujem samo jedno da mu pronađeš neki hobi(npr. Fudbal ili da uci neke pjesme). I ja Sam tako pa me to inspirise. Sretno tebi., a pogotovo tvom djetetu (ps. Samo ne vrsite pritisak na njega i izvucite iz njega ono najpozitivnije).
Anonimus:
28 Apr 24
Ljudi ,pustite dijete da dise.Neko dazrije prije neko kasnije.Nije rjesenje da dijete uci stalno,jednom ce puknuti.
Anonimus:
28 Apr 24
Je l' moguće da su ocene bitnije od mentalnog u vašeg deteta?
Anonimus:
28 Apr 24
Uništićete detetu psihu i samopoudanje (ako ga ima). Ako ne ide, ne ide i Vi tu ne možete ništa da promenite ako ga na silu nešto terate.
2:
28 Apr 24
Ne rekoh glavno: sto vise se trudis da dijete mora imati petice, to njegov mozak vise odbija pamtiti.
Anonimus:
28 Apr 24
Imam 2 kcerke. Jedna ima sve petice al bas sve. Druga nekad 3 nekad 5.. ni jednu ne tjeram da uci. Samo pitam sta su imale u skoli, ili ih preslusam kad je potrebno. Jedino zadacu moraju uraditi na vrijeme.
Anonimus:
28 Apr 24
Ocigledno imate potpuno pogresan pristup. Ako vidite da vam ne ide, potrazite savjet od nekog strucnog umjesto da ovako pametujete, a ocigledno ne znate djetetu pomoci
Anonimus:
28 Apr 24
Nemoj nikako ceo dan da vam bude ucenje. Smucice se detetu i tek ce mu onda lose ici, ako vec nije. Nekako smisli da to bude sat, dva efektivno(ako je nizi razred nema sanse da treba vise vremena). Generalno sto manje ga navikavaj da sve ucis sa njim jer em kasnije neces moci kad i gradivo bude obimnije, em nikad sam nece nauciti da uci. Nadji nacin da ga nagradis i da uci sa razumevanjem.
Anonimus:
28 Apr 24
Pa šta, zašto je toliko važno da bude intelektualac? Nek izuči neki zanat ili završi za medicinsku sestru i pravac Nemačka i imaće bolji život od pola odlikaša. Puno će mu biti veći problem ako shvati da ga ne prihvataš takvog kakav jeste. Nemoj dozvoliti da sazna za ovo što si napisala, bitno je da je zdrav i srećan. Zamisli da imaš dete sa invaliditetom, tebi smeta što nije djak generacije.
Anonimus:
28 Apr 24
Ja sam imala i dvojke i trojke u osnovnoj i bila sam losa. Jednostavno nije me zanimalo da ucim zanimalo me je da se igram. Roditelji su me donekle pustili da vise imam detinstvo i usmerim se za ono sto me zanima. Posle petog razreda sam se promenila, upisala sam strucnu i trudila sqm se vise od drugih. Sada sam sef gradilista i dobra sam u tome.
Saša73:
28 Apr 24
Razumni ste i svesni problema. Dobro je što za neuspeh u učenju ne krivite školu i nastavnike. Savetujem vam da nastavite sa radom, ali da lošije ocene ne doživljavate tragično. Počnite sa nekom hobijem: kućni ljubimac, pecanje na reci, sportić, ples, muzička škola, rad sa tatom oko auta, komjutera, itd. Siguran sam da vaše dete poseduje dobre sposobnosti i sklonosti za bar jednu od nabrojanih aktivnosti. Morate mu biti dobar primer, oslonac i podrška. Sve drugo je manje važno.
Ja 2 :
28 Apr 24
Bitno je detetu približiti ucenje, a ne ga siliti i plasiti. I nesto veoma bitno, dajte detetu da čita, neka čita dnevnu stampi, samo neka čita, danas ja deca ne umeju da procitaju ili im čitanje lose ide i sporo, pa ih frustriran, kad nauci da čita, lakse ce da uči.
Ja 1:
28 Apr 24
Isto sma bila odlika i jako se plasim kako ce moja deca, to je valjda ok neki strah i zelja da ti dete bude najbolje. Medjutim, kad realno pogledam kumica je bila djak generacije u osnovnoj skoli, a do 4 razreda je bila najgora, prica mi koliko se trudila, ali nije umela ni da procitala, preko noci je postala najbolja u razredu. Nemojte mucti dete, pokusate da ga navucite gradivo kroz neke konkretne zivotne primere i situacije (znaž d aima ucitelja koji traze bas iz knjige, ali bas vas briga...
Anonimus:
28 Apr 24
nisi normalna. Uciti po citav dan? To nije normalno za dijete. Odlikasi ne uce toliko. I ja mogu biti nad knjigom vazdan,a misli mi na havajima. Totalno beskorisno,neproduktivno i mucenje. Pusti dijete da se igra i da bude dijete,odredite oeriod za ucenje.
Anonimus:
28 Apr 24
Preporucam da razgovarate sa nekim strucnjakom da vide u cemu je problem. Mozda dijete jednostavno nije inteligentno kako bi vi htjeli, a mozda je problem u necem drugom
Anonimus:
28 Apr 24
On moze jedino da bude smetlar i da se zaposli preko preporuke u komunalnom preduzecu.
Anonimus:
28 Apr 24
Pa ni nije dovoljno dobro ja ne znam kako se mozete zadovoljiti s tim prosekom a zivot je takav kakav jeste.
Anonimus:
28 Apr 24
Lupi petama i reci sve za hrvatsku poljubi zastavu i pusti suzu neku iskrenu.
Anonimus:
28 Apr 24
Ne moze svako dete da bude odlicno i vrlodobro,njemu ne ide ucenje od ruke i nema tu pomoci.
Anonimus:
28 Apr 24
Ne znam za druge, ali meni je ova ispovest jako teška za čitanje. Mislim da si precenila sebe. Pusti to dete da diše i neka nauči neki zanat, ne moraju svi biti odlikaši.
Anonimus:
28 Apr 24
Jeidno sta mozes u ovome trenutku je slegnuti ramenima.
Ostavi komentar