FAQ - Često postavljana pitanja


1. "Zašto ne objavljujete sve ispovesti?"

Objava svih ispovesti nije moguća iz više razloga. Svakodnevno pristiže neverovatno mnogo Vaših ispovesti i potrebno je napraviti selekciju. Neke od njih ne zadovoljavaju osnovna pravila sajta, a sve ostale neobjavljene ispovesti nisu dovoljno dobro ocenjene u sekciji Budi Admin, koja je i uvedena kako bi sami korisnici izabrali ispovesti koje će biti objavljene na sajtu.

2. "Zašto moja ispovest nije objavljena a ispunjava sve kriterijume pravilnika?"

Ukoliko ispovest ispunjava sve kriterijume navedene u pravilniku( link ), znači da je ušla u sekciju Budi Admin, ali nije izglasana od strane korisnika, odnosno, postojale su ispovesti koje su bile bolje ocenjene.

3. "Zašto ne odobravate sve komentare, iako ne sadrže psovke?"

S početka, komentari nisu zahtevali nikakvu moderaciju. Međutim, mnogi su to zloupotrebljavali i bili smo primorani na ovaj korak. Budući da je sve anonimno, svako može da napiše neprimeren sadržaj ili naruši kvalitet sadržaja na sajtu, raznim spam porukama i sl. Nastojimo da odobrimo sve komentare. Međutim, postoje određeni komentari koji za cilj nemaju dobronamernu kritiku, ili savet usmeren ka autoru, već izražavaju govor mržnje i oštro kritikovanje bez konstruktivnih predloga za poboljšanje. Takođe, komentari koji sadrže eksplicitne vulgarnosti (necenzurisane), nisu dobrodošli na sajtu. Ukoliko Vaš komentar nije pušten, a smatrate da je to greška, pošaljite mail na [email protected] i mi ćemo ga objaviti.

4. "Zašto moja ispovest nije objavljena, bila je iskrena, a objavljujete neke gluposti?"

Odgovor je u 2. i 1. pitanju. “Gluposti” su relativan pojam. Mnogi se pronalaze u raznim banalnim životnim situacijama i iz tog razloga je npr. takva ispovest dobro ocenjena u sekciji Budi Admin.

5. "Kako da nađem svoju ispovest?"

Još uvek ne postoji definisan način praćenja svojih ispovesti, što je direktna posledica potpune anonimnosti. U suprotnom bi značilo da smo u mogućnosti da pratimo ko je ostavio koju ispovest. U planu je razvijanje user-account interfejsa, putem kojeg će ulogovani korisnici moći da se opredele za ispovesti koje žele da prate, ali tek po njihovom objavljivanju na glavnoj stranici.

6. "Da li je moguće da mi stižu obaveštenja za postavljenu ispovest ukoliko bude novih komentara?"

Ovo nije moguće, jer bi u tom slučaju značilo, da mi imamo uvid u to ko je šta postavio. Međutim, sa uvođenjem registrovanih account-ova, moći će da se prate određene ispovesti i korisnik će moći da dobija obaveštenje kada je za neku ispovest koju on/ona prati, pristigao novi komentar. Na ovaj način korisnik koji prati ispovest može, ali ne mora biti autor ispovesti, što se nikada neće saznati.

7. "Zašto brišete komentare na facebook stranici?"

Logika kojom se vodimo je ista kao i na sajtu. Ne želimo širenje mržnje ni na kakvoj osnovi. Svesni smo da su mnoge ispovesti ogledalo pogrešnog stava ili akta, međutim prostim govorom mržnje nijedan komentar ne može pozitivno da utiče na poboljšanje situacije. Samim tim je i potpuno bespotreban i može samo da donese štetu. Svakako prihvatamo komentare, kritike i pozivamo Vas da u svakoj prilici ostavite konstruktivnu kritiku, ukoliko smtatrate da je nečije delo, ili misao pogrešna.

8. "Da li mogu da se ostavljaju lični podaci u komentarima?"

Kao još jedna posledica anonimnosti, lični podaci ne smeju (ne bi trebalo) da se ostavljaju. Iz prostog razloga što je moguće ugroziti nečiju privatnost, ili zlonamerno ostaviti tuđe podatke u negativnom kontekstu. Ukoliko su lični podaci dobronamerni, ili nedovoljno definisani kako bi se povezali sa nekim, mogu se naći na sajtu.

9. "Da li će biti aplikacija za iOS ?"

Dobili smo veliki broj ovakvih zahteva, ali trenutno nemamo sredstava za iOS aplikaciju, iako radimo i tražimo načine da prikupimo resurse.

10. "S kim treba da spavam da biste mi objavili ispovest?"

Jedno pitanje, koje se neočekivano često javlja i više puta nas je nasmejalo. Naime, možete spavati s kim želite, ali to neće uticati na verovatnoću odobravanja Vaše ispovesti. Potrudite se da ispovest napišete na kreativan, originalan i pre svega iskren način. Takođe, savetujemo da izbegnete pravopisne greške.

11. "Čemu vam služi pravilnik ako ga ne poštujete?"

Trudimo se da pravilnik poštujemo, zbog toga i postoji. Međutim nekada se dogodi da ispovest bude odlično ocenjena u sekciji Budi Admin i tada odlučimo da bude objavljena na sajtu iako u nekim elementima ne ispunjava kriterijume pravilnika, jer je to očito želja većine posetilaca. Ukoliko nađete ispovest koja nije u skladu sa pravilnikom, ili je ukradena sa drugog sajta, slobodno nam blagovremeno javite putem mail-a i uklonićemo je sa portala.

12. "Šta je zabranjeno u komentarima pisati?"

Pogledajte pitanje br. 3.

13. "Zašto je potrebno da čekam na odobravanje komentara?"

Moderacija komentara pre nije postojala, ali zbog anonimnosti, mnogi su ovu opciju zloupotrebili, tako da smo bili primorani da uvedemo moderisanje komentara. U planu je da se pri uvođenju user-a komentari odobravaju direktno, uz obavezu da budete registrovani korisnik pri ostavljanju komentara i prihvatate mogućnost da budete banovani ukoliko probate da zloupotrebite ovaj vid komunikacije sa autorom ispovesti.

14. "Zašto se samo moje ispovesti ne objavljuju?"

Niko nije u stanju da prati koje su Vaše ispovesti, tako da je verovatno problem u tome da su Vam ispovesti nedovoljno originalne, ili ih korisnici pri administriranju u sekciji Budi Admin ne pronalaze dovoljno iskrenim, interesantnim ili originalnim.

15. "Koliko treba da prođe vremena da mi objavite ispovest?"

Ne postoji pravilo, budući da se u sekciji Budi Admin ispovesti pojavljuju nasumice, a objava zavisi od ocenjenosti u toj sekciji, ispovest može biti odobrena u rasponu od 5 minuta i 72 sata. Nakon toga biva arhivirana.

16. "Kako da znam da li mi je objavljena ispovest?"

Ne postoji način da znate da je Vaša ispovest bila objavljena, osim ako je ne vidite da se pojavila u podsekciji NOVO. Ovo je direktna posledica koncepta Anonimnosti, i kada bi ovo bilo omogućeno, sajt ne bi imao svrhu.